Blog

Kanal Tedavisi Nedir?

GÖNDEREN 05/13/2022 YORUM YAPILMAMIŞ

Kanal tedavisi, işlevini kaybeden, çürük veya travma gibi sebeplerden dişte bulunan sinirlerin ileri düzeyde zarar gördüğü durumlarda başvurulan bir tedavi şeklidir.

Kanal Tedavisi (Endodonti) Hangi Durumlarda Uygulanır?

Şiddetli sıklıkla zonklayıcı ve uzun süren ve kendiliğinden bir etken olmaksızın başlayabilen ağrı, yemek yerken ısırınca dişlerin birbirine değmesi ile oluşan ağrı, sıcak şeyler içildiğinde ağrı, gece uykudan uyandıran ağrılar olduğunda ilgili dişe kanal tedavisi yapılması gerekmektedir.

  Kanal tedavisinin aşamaları:   

  • Öncelikle ağrısız ve acısız bir tedavi olması için dişe anestezi yapılır.
  • Daha sonra çürük temizlenip, dişin özüne ulaşılınca hastalıklı ve yumuşak doku çıkarılır. Sinir ve doku artıkları temizlenir.
  • Kök ucuna kadar diş kanalına şekil verilir. Gerekirse bazı ilaçlar uygulanarak iyileşme hızlandırılabilir.
  • Seanslar arasında diş iyileşene kadar geçici dolgu maddeleriyle dişin üzeri kapatılır. İltihabın üremesinin durduğu anlaşıldıktan ve kök ucundan iltihap gelmesi sona erdikten sonra kanal     içerisi özel bir dolgu maddesiyle, kök ucuna kadar doldurulur.
  • Bazı vakalarda bu seanslara hiç gerek olmayıp tek bir seansta da kanal tedavisini sağlıklı bir şekilde kanal tedavisini bitirmek mümkündür.

Kanal tedavisi ağrılı bir işlem midir?

Kanal tedavisi sırasında lokal anestezi kullanıldığı için herhangi bir ağrı olmaz. Tedavi sonrasındaki hafif hassasiyetler için uygun bir ağrı kesici kullanılabilir.

Kanal tedavisi kaç seans sürer?

Normal şartlarda en iyisi tek seansta kanal tedavisinin bitirilmesidir. Ancak enfekte bir dişte, enfeksiyonun durumuna göre iki veya üç seans da sürebilir. Böyle durumlarda seans aralarında dişe uygun antiseptik pansumanlar konarak geçici dolgularla dişin üzerinin kapatılması gerekir.

Yorum Bırakın

Sohbeti Başlat
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Merhaba
Randevu oluşturmak ya da bizlere soru sormak için yazabilirsiniz.