Bebek dişlerinde en sık karşılaşılan diş sorunlarının başında biberon çürükleri gelir. Bebeklerin gece yatmadan önce ya da uyku sırasında anne sütü emmesi ya da biberon ile inek sütü içmesi ile ağız içinde biriken süt, bakterilerin hızla çoğalması için uygun bir ortam oluşturur ve süt dişi çürüklerine neden olur.
Süt Dişleri Neden Önemlidir?
Süt dişlerinin en önemli görevlerinin başında beslenme gelir. Çiğneme ve beslenmeyi sağlayıp büyüme ve gelişime yardımcı olur. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Bu dişler kendinden sonra gelecek kalıcı dişlere rehber görevi görür. Vaktinden önce kaybedilen süt dişlerinin yerleri komşu dişlerin bu bölgeye doğru yer değiştirmesiyle alttan gelecek kalıcı dişin gömük kalmasına ya da çapraşıklığa sebep olur. Süt dişlerini herhangi bir sebepten dolayı erken kaybeden çocuklar estetik kaygılar yaşar ve çevreleriyle iletişimi sınırlandırmaya başlar.
Biberon çürüklerini hafife almayın!
Biberon çürüğünün oluşmasına sebep olan bakterilerin zararlı etkileriyle birlikte süt dişlerinin yapıları gereği kısa sürede ağrılı bir durum almasına ve iltihaplanmasına neden olabilmektedir. Gelişen bu diş enfeksiyonlarının, çocuğun diş ağrısı çekmesine, bu nedenle yemek yerken huzursuzlanmasına ve düzenli uyumamasına neden olmaktadır. Enfeksiyon uzun süre devam ettiğinde, zaman içerisinde süt dişlerinin altında gelişmekte olan, diş tomurcuklarına zarar vermektedir. Bu durum, tedavi edilmediğinde bebeğin kalıcı dişlerinde önemli hasarlar yol açmaktadır. Özellikle üst çenede bulunan kesici dişlerden başlayarak, biberon çürüğünün bu dişlerde büyük madde kayıplarının meydana gelmesine sebep olmaktadır. Bu durum çocuğun ağız sağlığının yanında, konuşmasında ve estetik görünümünde önemli sorunlar yaratmaktadır.
Unutmayın!
İçerisine; bal ve reçel gibi tatlandırıcı gıdalar eklenmese de süt zaten laktoz içeriyor olduğu için yalnız başına bir şeker kaynağıdır ve çürük oluşumuna sebep olacak etkiler barındırmaktadır.
Nasıl Engellenir?
- Bir yaşından sonra bebeğin biberonla ve anne memesinde uyumasına izin verilmemelidir. Bunların yanında çocuğa içirilen süte hiçbir koşulda, şekerli bir ek gıda eklenmemelidir.
- Dişler ilk sürmelerinden beri beslenme sonrası, temiz bir gazlı bezle hafifçe silinerek temizlenmelidir.
- Bebeğin bir yaşından sonra, çocuk dişleri uzmanına düzenli olarak kontrole götürülmelidir.
- Ara öğünlerde, dişlere yapışan sıkça karbonhidrat ağırlıklı beslenme yerine lifli sebze, meyve ve kuruyemiş tercih edilmelidir.