Diş köprüsü bir dişin veya birkaç dişin yerini alabilir. Diş köprülerindeki takma dişler, gerçek dişler gibi görünür ve işlev görür. Eksik, bir gülümsemedeki boşluğu doldurmak için birçok seçenek vardır.
Seçeneklerden biri, gerçek dişin küçük bir kısmına takılmış sahte bir diş olan bir kuron tedavisidir. Eksik diş tedavisinde, tek başına bir kuron tedavi olarak yeterli değildir bunun yerine diş köprüsü iyi bir seçim olabilir.
“Köprü” terimi, bir veya daha fazla sahte diş içeren bir yapıyı ifade eder. Yapı genellikle ağızdaki boşluğun her iki tarafında bir veya daha fazla kron ile yerine sabitlenir. Örneğin, bir kişi yaralanma veya çürüme nedeniyle birkaç ön dişini kaybederse, doktor boşluğu doldurmak için bir köprü kullanabilir.
Kişi, örneğin diş çektirdikten sonra, örneğin çiğneme bölgesinde dişe ihtiyaç duyduğu veya kozmetik kaygılar nedeniyle dişlerinde boşluk olmasını istemeyebilir.
Bazı insanlar için kalıcı diş implantı köprüye bir alternatiftir. Diş implantları, diş hekimlerinin ağızda kemiğe cerrahi olarak yerleştirdiği sahte dişlerdir. Diş hekimleri, özellikle çok sayıda diş eksikse, bir köprünün sabitlenmesine yardımcı olmak için implantları önerir.
Hangi Durumlarda Diş Köprüsüne ihtiyaç vardır?
Bir diş köprüsü, bir kişinin gülümsemesiyle daha rahat hissetmesine yardımcı olabilir. Ayrıca normal çiğnemelerini de sağlayabilir.
Kişi bir veya daha fazla dişini kaybettiğinde, beslenme ve ısırma eylemleri sırasında ağrı veya yemek yeme zorluğu hissedebilir. Eksik dişlerin tamamlanması tedavisi ile bu komplikasyonlar önlenir.
Bir kişinin aşağıdaki durumlarda bir köprüye ihtiyacı olabilir:
Çürüyen dişin çekilmesi ve ya diş kaybı
Diş travması nedeniyle diş kaybı.
Çürük nedeniyle dişin geriye döndürülemeyecek halde olması ve kanal tedavisi uygulanamaması.
Diş Köprüsü Türleri
Diş hekimleri birkaç tür köprü kullanır:
Geleneksel Köprü, sahte dişi veya dişleri sabitleyen iki kron (bazen abutment olarak adlandırılır) içerir. Bu en popüler köprü türüdür bu köprü; sabitlenebilir veya çıkarılabilir.
Diş destekli Köprü, destek için yalnızca bir taç gerektirir. Bu, daha az yoğun bir prosedürü içerir ve sağlıklı dişlere zarar vermek istemeyen kişiler için iyi bir seçenek olabilir. Bu köprü türünde kayıp veya çekilmiş olan dişin iki yanında bulunan sağlam dişler bir miktar inceltilerek köprüye destek amaçlı ayak olarak kullanılır. Bu ayaklara sabitlenen protezler son derece kullanışlı ve estetik açıdan da başarılıdır.
Maryland Köprü olarak da adlandırılan bu köprü komşu dişlere yapıştırılarak yapılır. Eksik diş yerine yapılan yapay diş, komşu dişlerin görünmeyen arka taraflarına tutturulur. Komşu doğal dişlerin arka yüzeyi pürüzlü hale getirilerek yapışkan madde eklenir. Yapay dişin iki tarafı da bu yapışkan maddelere geçirilerek sabitlenmiş olur.
Amaç sağlıklı olan doğal dişlerin kesilmesini önleyerek köprü işlemi yapmaktır.
Yapıştırma ve sabitleme açısından çok iyi olmadığı için çiğneme görevindeki arka dişlere uygulanması önerilmez. Uygulansa bile kullanım süresi oldukça kısa olur.
Dent Art Port Bodrum Diş Polikliniği’nde diş köprüsü tedavilerinizi uzman hekimlerimiz sizin için en hızlı sürede planlayarak güzel bir görünüme kavuşmanıza yardımcı oluyor.