Dental implant; ağızda eksik dişlerin yerine çene kemiği içerisine yerleştirilen titanyum vidalardır. Bu vidaların üzerine yerleştirilen kron, köprü gibi hastaya uygun diş protezleri ile eksik dişlerin yeri doldurulur.
İmplantların Diş Sağlığına Katkısı Nelerdir?
- Kaybedilen dişlerle hemen hemen aynı özelliklere sahip, doğal formda dişlerin elde edilmesini sağlar,
- Kaybedilen dişin bulunduğu bölgedeki kemik kaybını önler,
- Çiğneme sisteminin fonksiyonlarını sağlıklı bir biçimde devam ettirilmesini sağlar,
- Çevrede bulunan dişlerin, kayıp dişten dolayı oluşan boşluğa kayarak şekil bozukluğu oluşturmasını önler.
İmplant Uygulaması Ve İyileşme Süreci
Dental implantlar genellikle iki ayrı işlem sırasında takılır; ilki implantın kendisinin çene kemiğinize yerleştirilmesi, ikincisi ise birkaç ay sonra yeni dişin implant üzerine yerleştirmesidir. Tam iyileşme 5-6 ay arasında sürebilmektedir. Ancak bu sırada hasta dişlerini aktif bir şekilde kullanabilir. İmplant tedavisinde kullanılan materyaller dayanıklı olduğundan uzun süre kullanılabilir.
Dental implantlar diş kökünün yerini alan titanyum vidalardır. Diş etinin altındaki kemiğe vidalanır. İmplant hastanın kemiğiyle bütünleştikten sonra, yapay diş implant üzerine vidalanır. Kronlara ek olarak, sabit köprüler, sabit protezler veya çıkarılabilir protezleri desteklemek için de implant kullanılabilir.
İmplantlar, tek bir diş, birkaç diş veya tüm dişlerin eksik olduğu birçok durum için ideal çözümdür. Dişlerdeki büyük boşluklar için bile, implantları kullanarak sabit bir diş restorasyonu mümkündür. Diş implantları her yaşta kullanılabilir.
İmplant Uygulanırken Ne Kadar Ağrı Hissedilir?
Cerrahi bir işlem olan implant operasyonundan önce sadece işlem yapılacak bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Operasyon öncesinde reçete edilen ilaçların alınması, işlem sonrasında antiseptik gargaraların kullanılması ve iyi bir kişisel ağız bakımı gereklidir.