Ortodonti, dişlerdeki çapraşıklıkları, çene kemiklerinin birbirleri ile pozisyonlarını inceleyen ve bu konulardaki sorunları tedavi eden diş hekimliği dalıdır. Ortodonti tedavisi hastanın estetik açıdan görünümünü düzeltmenin yanı sıra temelde çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını iyileştirmeyi amaçlar. Tedavi sonucunda ideal bir çene ilişkisi ve düzgün bir diş dizilimi sağlanmış olur
Ortodonti Tedavisi Hangi Yaşta Uygulanıyor?
Ortodonti uzmanı ve tedavisi, her yaş grubu için uygulanabilir bir tedavi çeşidi olmaktadır. Önemli olan unsur ise diş bozukluğunun nasıl olduğu ve hangi aşamada olduğu konusudur. Mevcut bozukluk sadece diş kaynaklı ise her yaşta tedavi olur. Ancak iskelet sistemi ile birlikte bir sorun bulunuyorsa bu doğrultu dahastanın ergenlik zamanı geçmesi beklenir.
Yetişkinlik döneminde ise iskelete bağlı sorunlardan dolayı cerrahi operasyonların tedavi ile birlikte olması planlanmaktadır. Diş çarpıklığı için bazı tel malzemeleri kullanılır. Bunun yanı sıra dişlerin dizilimi konusunda problemi olan hastalarda, günümüzdeki en büyük sorun diş tellerinin görünüm açısından estetik olmamasıdır. Ancak günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte şeffaf görünmeyen teller oluşturulmasıyla hastalar için büyük bir avantaj olmaktadır.
Dişlerinizdeki sorunun çözümüne dönük olarak, farklı ortodontik tedavi uygulamaları söz konusudur. Bu uygulamalar şu şekildedir:
Dişlere braket takılması
Braketler, en çok uygulanan, en yaygın ortodontik tedavi uygulaması olarak karşımıza çıkıyor. Dişlerin üzerine yapıştırılan braketlerden geçirilen teller ile dişlere stabil bir kuvvet uygulanmaktadır. Bu tedavi ile dişlerin düzgün konumlanması amaçlanır ve öngörülen tedavi süresi içinde dişlerin konumu da normal hale gelir. Braketler ile ortodontik tedavi süreci, birkaç ay gibi kısa bir sürede sonuçlanacağı gibi, birkaç yıl da sürebilir. Bu tamamen ihtiyaç duyulan sürece bağlıdır.
Aligner
Braketsiz tedavi olarak da bilinen aligner tedavisi, yetişkinlerin ortodontik tedavi sürecinde tercih edilen bir modeldir. Dişleri hizaya sokmak için, braket ve tellerin olmadığı bu tedavi süreci aligner yardımı ile yapılır. Şeffaf olan alignerlar sadece diş fırçalamak ve yemek yemek için çıkartılır.
Çene bozuklukları için kullanılan apareyler
Ortodontik bozukluklardan, çene pozisyonu bozukluğunu düzeltmek için splint adı verilen aygıtların yardımım ile çenenin daha iyi, daha kolay kapanması sağlanır ve çene bölgesindeki eklem bozukluklarının düzeltilmesi için tercih edilir.
Headgear
Arka dişlerin sabit, ön dişlerin ise arkaya gitmesini sağlayan headgear, kafanın arkasına yerleştirilen bir model ile uygulanır. Metal bir telle, kafanın ön tarafına bağlanan headgear, çene kapanışında yaşanan problemleri ortadan kaldırmak için uygulanan bir yöntemdir.
Diş Aralıkları Nasıl Kapanır?
Ortodonti tedavisi öncesi hekiminiz sizi muayene edecek ve sonrasında ağız yapısını daha iyi görebilmek amacı ile filmler isteyecektir. Bu filmler ile birlikte tel tedavisini kararlaştıracak ve diş aralıklarını kapatmak için tedaviye başlayacaktır. Tel tedavilerinde özel lastikler ile dişler arası kuvvet artırılabilir, boşluğun şiddetine göre farklı bir aparat ile dişler birbirine yaklaştırılabilir.