Diş ve diş etlerini sağlıklı tutmak için iyi ağız hijyeni gereklidir. Günde iki kez fırçalamak ve düzenli diş muayenesi yaptırmak gibi alışkanlıkları içermektedir.
Ancak ağız sağlığı, çürükler ve diş eti hastalıklarından daha fazlasıdır . Araştırmalar, bir kişinin ağız sağlığı ile genel sağlığı arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir .
Tedavi edilmediğinde diş çürüğü veya diş eti sorunları ağrıya, özgüven sorunlarına ve diş kaybına neden olabilir. Bu sorunlar kişinin işinde, okulunda veya özel yaşamında yetersiz beslenmeye , konuşma sorunlarına ve diğer zorluklara yol açabilir .
İnsanlar hem evde hem de dişçi muayenehanesinde uygun diş bakımı ile bu sorunları önleyebilirler. Aşağıda dişleri ve diş etlerini sağlıklı tutabilecek maddeleri okuyabilirsiniz.
1) Düzenli olarak fırçalayın
Çoğu insan dişlerini günde iki kez fırçalamanın plak ve bakterileri yok etmek ve dişleri temiz tutmak için en önemli uygulamalardan biri olduğunun farkındadır. Bununla birlikte, fırçalama ancak insanlar doğru tekniği kullanırsa etkili olabilir.
Kişiler her dişin önünü, arkasını ve üstünü fırçalamaya özen göstererek küçük dairesel hareketlerle fırçalamalıdır. Bu işlem 2 ila 3 dakika arasında sürer. İnsanlar ileri geri hareketler yapmaktan kaçınmalıdır.
Çok sert fırçalamak veya sert kıllı bir diş fırçası kullanmak diş minesine ve diş etlerine zarar verebilir. Bunun etkileri diş hassasiyetini, koruyucu minenin dişler üzerindeki kalıcı hasarını ve diş eti erozyonunu içerebilir.
2) Günde bir kez diş ipi kullanın
Diş ipi, diş fırçasının ulaşamadığı dişlerin arasındaki plak ve bakterileri temizleyebilir. Ayrıca dişler arasında sıkışan artıkları ve yiyecekleri çıkararak ağız kokusunun önlenmesine yardımcı olabilir.
Çoğu diş sağlığı uzmanı , yukarı ve aşağı hareketlerle dişin yan tarafına sarılmadan önce diş ipini diş eti çizgisine kadar nazikçe itmenizi önerir . Diş ipini dişler arasında yukarı ve aşağı hareket ettirmekten kaçınmak önemlidir, bu da ağrıya neden olabilir ve plağı etkili bir şekilde çıkarmaz.
3) Düzenli olarak bir diş hekimine görünün
Uzmanlar, kişilerin kontrol için 6 ayda bir diş hekimine gitmelerini önermektedir. Rutin bir diş muayenesi sırasında, bir hijyenist dişleri temizleyecek; plak ve sertleşmiş tartarı çıkaracaktır.
Diş hekimi çürük, diş eti hastalığı, ağız kanseri ve diğer ağız sağlığı sorunlarının görsel belirtilerini kontrol edecektir . Bazen boşlukları kontrol etmek için diş röntgeni de kullanabilirler.
Yakın tarihli bir çalışmanın sonuçları, çocukların ve ergenlerin çürükleri önlemeye yardımcı olmak için her 6 ayda bir diş hekimi görmeleri gerektiğini doğruluyor. Dişlerini günde iki kez fırçalayan ve düzenli diş kontrollerini yaptıran ve şikayeti bulunmayan kişilerin daha uzun aralıklarla gidebileceğini belirtiyor.
İnsanlar diş hekimleriyle ne sıklıkla kontrole ihtiyaçları olduğu hakkında konuşabilirler. Bu bireyin sağlık geçmişine, yaşına ve genel diş sağlığına bağlı olarak değişebilir. Bununla birlikte, ağzında değişiklik fark eden herkes bir diş hekimine gitmelidir.
4)Sigara içmeyin
Sigara içmek vücudun bağışıklık sistemine zarar verir ve bu da ağızdakiler de dahil olmak üzere vücudun dokuları iyileştirmesini zorlaştırır. Sigara diş eti hastalığı için risk faktörüdür. Sigara içen kişiler bir diş prosedüründen sonra yavaş iyileşme yaşayabilir.
Sigara içmek ayrıca ağız görünümünü de etkileyerek dişlerin ve dilin sararmasına neden olur ve nefeste kötü kokuya neden olabilir.
5)Bir gargara düşünün
Bazı araştırmalar, belirli gargaraların ağız sağlığına fayda sağlayabileceğini göstermektedir. Örneğin, bir inceleme, antibakteriyel bir bileşen olan klorheksidin içeren gargaranın plak ve diş eti iltihabını kontrol etmeye yardımcı olduğunu buldu . Ayrıca belirli uçucu yağlar içeren ağız gargaraları da etkilidir.
Kişiler diş hekimlerine bireysel ihtiyaçları için en iyi gargaranın hangisi olduğunu sormak isteyebilirler. Bir gargara, fırçalama ve diş ipi kullanmanın yerini alamaz, ancak bu uygulamaları tamamlayabilir.